Kweek jij de hoogste zonnebloem?

Heliantus Annuus – De reuze zonnebloem

Zoals eerder beschreven, komen wij voor het einde van maart bij jou een gratis zakje zonnebloemzaad brengen. Dit, om mee te kunnen doen met onze zonnebloemwedstrijd.

Grote dank dan ook aan Garden Seeds Enkhuizen voor de het doneren van voldoende zakjes zonnebloemzaad voor alle huishoudens van Bloemenbuurt Enkhuizen. 

De reuze zonnebloem waar je mee gaat kweken is de Helantyius Annuus. In het zakje zitten ongeveer 10 tot 14 zaden waar je mee kunt kweken. Te verdelen tussen het aantal deelnemers per huishouden.

 

Helianthus Annuus – De reuze zonnebloem

Eenjarig.
Hoogte tussen de 50 en 450cm – Opvallende bloemen – snijbloem
Bloei : juli / sept.
Bloem tot +30cm in doorsnede.
Groeit met hoge, ruw behaarde stengels.
De bladen zijn kleverig en behaard en groot in omvang.
Na de bloei verschijnen de zaden, om deze te kunnen oogsten moet je de bloemen afknippen en op een luchtige, droge en warme plek, omgekeerd te drogen hangen.

Plantvoorschriften:
Zonnige standplaats. Deze zonnebloemen komen het beste tot hun recht langs muren en schuttingen. Denk bij jonge plantjes om de slakken. De gedroogde zaden zijn in de winter een lekkernij voor vogels.
Zaai de zaden rechtstreeks ter plaatse uit in de tuin in april/mei , als de temperatuur ’s nachts niet lager komt dan 10°C.

Per 2/3 zaden in plantgaatjes die 20cm uit elkaar liggen. Circa 2,5cm diep. De zaden voorzichtig in de grond drukken en dun afdekken met potgrond. Heef daarna royaal water met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes verschijnen. Kiemtijd 14-21 dagen. Haal drie weken later de zwakste plantjes weg zodat een tussenafstand van 30 tot 50cm ontstaat. Zorg voor wat beschutting als de tuin erg op de wind ligt.Prefereren zware grond. Voorzaaien in potten kan ook , maar moeten daarna wel afgehard worden

Verzorging:
Zorg voor een stevige steun . Die moet minstens half zo hoog zijn als de volwassen bloem. Bij droog weer in juni/juli moet u extra begieten om de bloei zo veel mogelijk te verlengen. Een zonnebloem vereist voor een goede groei veel vocht. Hebben normaal geen extra voeding nodig maar kaliumrijke vloeibare meststof doet ze rijker bloeien. Na de bloei gewoon bij de grond afknippen. Eventueel zaden recupereren voor het volgende jaar.

Ziekten :
Opgepast voor slakken.

Wetenswaardigheden.
Onvolwassen zonnebloemen waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon van oost naar west. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging wordt bewerkstelligd door een flexibel segment van de stengel onder de bloemknop, de pulvinus. Tegen de tijd dat de bloem begint te openen verstijft de pulvinus, in de oostelijke stand. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten, terwijl hun heliotropisme al voorbij is
.

Uit de zaden van de zonnebloem wordt de zonnebloemolie geperst. De plant is één van de belangrijkste leveranciers van plantaardige olie. Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie, die veel gebruikt wordt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie wordt verwerkt. De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en kan omdat deze goed bestand is tegen hitte voor frituren gebruikt worden. Zonnebloemolie bevat linolzuur, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. De zaden kunnen gepeld of ongepeld en geroosterd worden gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje. Ontkiemde zaden met een uitloop van maximaal 6 millimeter kunnen worden toegevoegd aan salades of sandwiches. Zaden met een langere uitloop smaken bitter. Bloemknoppen kunnen rauw worden gegeten of worden gestoomd en gegeten zoals artisjokken. Het na het uitpersen van de pitten resterende meel wordt als veevoer gebruikt. De zaden kunnen aan kippen worden gevoerd om de eierproductie bevorderen en de dooier donkerder te laten kleuren. In geraffineerde vorm wordt de olie ook voor industriële doeleinden gebruikt. De bloem kan worden gekookt om gele verfstof te verkrijgen.

Bron